El CAP incorpora una nova professional de Benestar Emocional

Fotografia: Taller “salut i emocions” a l’institut.

Als centres d’atenció primària de tot Catalunya s’ha incorporat la nova figura de referent de benestar emocional. És un projecte que s’ha impulsat des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, juntament amb l’Institut Català de Salut i altres entitats, que té com a objectiu prevenir i promoure el benestar emocional de la comunitat i reduir la medicalització de problemes relacionats amb la salut mental.

A Sant Quirze, aquesta figura hi és present des del gener d’aquest any 2022, i juntament amb la col·laboració del personal de l’equip d’atenció primària (EAP), està fent un treball a nivell comunitari per a millorar el benestar emocional dels nostres veïns.

Una de les accions que hem realitzat és l’anomenat “grup de cuidadors” que té l’objectiu d’oferir un espai de suport psicològic i emocional a familiars i/o cuidadors principals de persones amb dependència física. Es busca trobar un espai segur, confidencial i de suport social on les persones cuidadores puguin expressar aquelles emocions, sentiments i inseguretats sorgides arran de cuidar a una altra persona, i puguin trobar resposta en la referent de benestar emocional o bé en la resta de companys del grup. Es tracta d’un espai de “ventilació” emocional on cada participant pugui expressar-se de manera segura i confidencial i trobi en el grup un suport de persones en la mateixa situació i que, per tant, entenen com es troba i què sent.

El grup s’impulsa des del centre d’atenció primària (CAP) de Sant Quirze de Besora, amb la col·laboració de tot l’equip d’atenció primària, i amb el suport de l’Ajuntament.

També s’han realitzat tallers de “salut i emocions” a l’institut. Es van exposar els trastorns mentals més comuns i quines son les emocions que experimenten els familiars i les persones que pateixen algun d’aquests trastorns. L’objectiu d’aquests tallers és donar visibilitat i desestigmatitzar els trastorns mentals, i fer un treball de prevenció amb els adolescents: que aquests siguin conscients de quins son els símptomes més freqüents, els puguin identificar i demanar ajuda abans que aparegui el trastorn.

En resum, des del CAP vetllem pel benestar emocional dels nostres veïns i veïnes, des dels més grans fins als més petits, i a poc a poc i col·laborant amb les diferents entitats i agents del poble, estem creant grups, tallers i xerrades per a prevenir i millorar la salut mental de la població.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies EAP Sant Quirze de Besora, Salut emocional, xerrada i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.