Un estudi de les nostres professionals s’ha fet ressò en diversos mitjans nacionals

Un estudi realitzat per les infermeres Eva Codinach i Rosa Cirera i la metgessa Mireia Zurita del nostre Equip, s’ha fet ressò en diferents mitjans del país. Aquest estudi té per objectiu conèixer quins són els coneixements sobre el tabac de cargolar i les intencions de futur respecte l’hàbit de fumar.

Tot seguit podeu llegir els resultats d’aquest estudi i escoltar l’entrevista realitzada per ràdio a la infermera Eva Codinach al programa la Linterna COPE Catalunya i Andorra-COPE i llegir els articles publicats en altres mitjans:

UNA PROPORCIÓ IMPORTANT DE JOVES CREU QUE FUMAR TABAC DE CARGOLAR “ENGANXA” MENYS, NO ÉS TANT PERJUDICIAL I QUE PORTA MENYS ADDITIUS            QUE EL TABAC CONVENCIONAL

Un estudi realitzat per les infermeres Eva Codinach i Rosa Cirera i la metgessa Mireia Zurita de  l’Equip d’Atenció Primària de Sant Quirze de Besora té per objectiu conèixer quins són els coneixements sobre el tabac de cargolar i les intencions de futur respecte l’hàbit de fumar de 115 alumnes de l’ESO de l’Institut Bisaura de Sant Quirze de Besora.

Aproximadament el 15% dels joves de Catalunya entre 13 i 15 anys fuma¹. Si bé és cert que en els darrers anys està disminuint el nombre de persones fumadores, i entre elles també els adolescents, si que s’observa un increment del joves que fumen tabac de cargolar.

Els principals resultats de l’estudi són els següents:

El 28.5% dels alumnes de 1er d’ESO, el 18.7% dels de 2n d’ESO, el 42% dels de 3er d’ESO i el 17.6% dels de 4rt d’ESO creuen que fumar tabac de cargolar “enganxa” menys que el tabac convencional, si bé és cert, que quasi la majoria dels estudiants en tots els cursos de l’ESO creu que és fals que “enganxi” menys.

Imatge1Gràfic: investigadores del projecte

Respecte a pensar que el tabac de cargolar sigui menys perjudicial per a la salut que les cigarretes convencionals perquè és més natural,  ho pensen un 31.4% dels estudiants de 1er d’ESO, un 18.7% dels de 2on, el 48.4% dels de 3er i el 23.6% dels de 4rt.

De la mateixa manera, la majoria dels joves pensen que tant el tabac de cargolar com el  tabac manufacturat són iguals de perjudicials, perquè els dos porten nicotina i altres components nocius per la salut. Especialment significatiu els alts percentatges de joves que els consideren igual de perjudicials: 2on d’ESO (84.3%), 3er (74.2%) i 4rt d’ESO (82.4%).

Imatge2Gràfic : investigadores del projecte

Respecte a si creuen que és més fàcil deixar de fumar quan es fuma tabac de cargolar ho creuen el 17.1% dels alumnes de 1er d’ESO, el 43.7% dels de 2on d’ESO, el 35.4% dels de 3er i el 6% dels estudiants de 4rt d’ESO. Majoritàriament, doncs, els adolescents pensen que no és més fàcil deixar de fumar quan es fuma tabac de cargolar.

Excepte en el cas dels alumnes de 1er ESO (28.5%), en tots els altres cursos, la majoria dels alumnes creuen que el tabac manufacturat porta més additius químics que el de cargolar: el 59,3% dels de 2n, el 80,6% dels de 3r i el 64,7% dels de 4rt.

Imatge3

Creuen que fumaran en el futur? I quin tipus de tabac?

Doncs, seguint la tendència d’hàbits de fumar, la majoria dels alumnes de l’ESO creuen que no fumaran. De fet, així ho diuen el 71.4% dels alumnes de 1er d’ESO, el 81.8% dels de 2on, el 77.4% dels de 3er, i un 70.6% dels estudiants de 4rt d’ESO.

Mentre, que el 28,6% dels estudiants de 1r d’ESO, el 18,2% dels de 2n, el 22,6% dels de 3r i el 29,4% dels de 4rt creuen que en el futur fumaran.  I sobre quin tipus de tabac fumaran, el 25,7% dels estudiants de 1r d’ESO, el 6,2% dels de 2n, el 13% dels de 3r i el 5,8% dels de 4rt creuen que en el futur fumaran tabac manufacturat, mentre que el 20% dels estudiants de 1r d’ESO, el 6,2% dels de 2n, el 19,3 dels de 3r i el 17,6% dels de 4rt creuen que en el futur fumaran tabac de cargolar. És a dir, excepte en els alumnes de 1er d’ESO, en tots els altres cursos, els alumnes que creuen que fumaran, també creuen que fumaran més tabac de cargolar que convencional.

Per les autores de l’estudi²,  infermeres de l’EAP Sant Quirze de Besora i associades de l’AIFiCC i metgessa de CAMFiC³ “els resultats obtinguts permeten observar que una important proporció de joves creuen que en un futur fumaran tant tabac manufacturat com de cargolar, i que fumar tabac de cargolar “enganxa” menys, per tant que també és més fàcil deixar l’hàbit que amb el tabac manufacturat. Igualment un nombre important d’alumnes creuen que el tabac de cargolar no és tant perjudicial i que porta menys additius que el tabac convencional”. Per tot això, les investigadores consideren necessari “implementar  tallers educacionals als instituts per treballar les creences dels adolescents enfront del tabac donat que parlem d’un hàbit molt nociu per la nostra salut”.

I és sobre aquest estudi que diferents mitjans se n’han fet ressò:

 

¹ Dades Agencia Salut Pública de Catalunya

² Eva Codinach Danés,  Rosa Cirera Guàrdia (infermeres) i Mireia Zurita Badosa (metgessa). Totes elles de l’EAP Sant Quirze de Besora.

³Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària  (CAMFiC)

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícies EAP Sant Quirze de Besora, Tabaquisme i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.