Què podem fer per no contagiar la grip??

Mireia Zurita, metge de de l’EAP de Sant Quirze de Besora ens parla de la importància de la prevenció per evitar el contagi de la grip.

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.

En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d’higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l’acció més efectiva per protegir-se i protegir els altres.

La grip es transmet entre el dia abans de l’aparició dels símptomes i els cinc dies posteriors.

Per l’aire:
• Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga

Per contacte amb la pell o la boca:
• Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d’ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d’esternudar i mocar-vos)

Per evitar-ho:
• Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament
• Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres
• Quedeu-vos a casa si creieu que esteu malalts i truqueu a CatSalut Respon: 061
• Ventileu els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant quinze minuts al dia
• Netegeu i desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot les que l’alumnat utilitza amb freqüència i les que entren més en contacte amb les mans (llapis, taules, teclats d’ordinador, ratolins, manetes de porta, etc.)
• A les llars d’infants, augmenteu la neteja i la desinfecció de les joguines, ja que fàcilment poden entrar en contacte amb les secrecions nasals dels infants
• Netegeu freqüentment les joguines, els instruments musicals, els llapis i, en general, el material escolar compartit
• Eviteu compartir gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.
• Renteu-vos les mans, aplicant una dosi de solució alcohòlica i distribuiïu-la per fricció fins que s’assequi
• Utilitzar mascareta, situant-la sobre el nas, boca i barbeta. Centrar la part flexible sobre el nas i ajustar-la amb la cinta elàstica

Informació extreta:
– canalsalut.gencat.cat
– Institut Català de la Salut. Gerència Territorial Catalunya Central

Aquesta entrada s'ha publicat en Campanya de prevenció, Grip i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.