Intolerància a la lactosa

Moltes persones en arribar a l’edat adulta experimenten malestar després d’ingerir llet o fins i tot algun derivat làctic. Això sol ser degut a una deficiència adquirida associada a l’edat d’un enzim que es troba a l’intestí prim, la lactasa. Aquesta deficiència ens porta a no poder absorbir la lactosa, fet que ens provoca la simptomatologia pròpia d’aquesta intolerància.

Els nostres companys del CAP Valls Urbà de l’ICS van publicar fa un parell de mesos una entrada molt interessant sobre aquest tema que us reproduïm a continuació.

 

llet-1379822_960_720

La lactosa és el sucre principal de la llet de tots els mamífers (incloent els humans). Està format per una molècula de glucosa i una de galactosa. Per a poder ser digerit requerix l’existència d’un enzim, la lactasa, que trenca aquesta unió, i  que es troba a nivell dels enteròcits de l’intestí prim.

Si la lactosa no pot ser absorbida a l’intestí prim per dèficit o absència de lactasa, arriba de forma íntegre a nivell del còlon on les bactèries la fermenten i es produeixen gasos tipus H2 i metà i àcids orgànics que causen dolor abdominal, distensió i femtes líquides i àcides.

Cal diferenciar entre intolerància a la lactosa i l’al·lèrgia a les proteïnes de la llet. La intolerància afecta més a adults causant clínica digestiva, com flatulències i distensió, sent el tractament eliminar o reduir la ingesta de lactosa. En el cas de l’al·lèrgia, apareix durant la infància a causa d’una reacció immunològica. S’associa a altres manifestacions de tipus cutani, respiratori i inclús anafilaxi i el seu tractament inclou fórmules especials de substitució.

La intolerància a la lactosa pot ser de causa primària per dèficit congènit de lactasa (molt poc freqüent) o d’inici tardà a partir dels cinc anys per descens de l’activitat de la lactasa. La causa més freqüent és secundària a malalties que lesionen la paret dels intestins com les gastroenteritis, paràsits, celiaquia,… que es recupera quan desapareix la lesió.

Els símptomes acostumen a aparèixer dels 30 minuts a les 2 hores de la ingesta de productes làctics.

 • Dolor, inflor i distensió abdominal
 • Flatulències
 • Diarrea
 • Nàusees
 • Vòmits
 • Espasmes
 • Cansament, dolor a extremitats, problemes de pell, manca de concentració, nerviosisme i trastorns de la son.

Es molt recomanable que es realitzi el diagnòstic mitjançant una prova diagnòstica i no restringint la seva ingesta, ja que pot coexistir amb altres intoleràncies alimentàries. El test més utilitzat és el test d’hidrogen espirat, que mesura la quantitat d’hidrogen que espirem després de la presa de lactosa diluïda amb aigua.

El tractament consisteix en eliminar la ingesta de lactosa. Cal evitar la llet i els seus derivats (formatge, iogurts, nata, mantega) i altres aliments que poden contenir lactosa com els pans, galetes, embotits, salses, conserves i fins i tot cerveses. També alguns fàrmacs poden contenir lactosa.

En molts casos es toleren petites quantitats de llet, iogurts i formatges ja que es tracta de làctics fermentats.

En casos amb nivells baixos de tolerància es poden afegir a les ingestes preparats farmacològics de lactasa.

Una dieta sense llet i derivats pot provocar un dèficit de calci que cal evitar amb el consum d’altres aliments que també contenen aquest mineral, com:

 • Hortalisses de fulles verdes
 • Fruits secs
 • Llegums
 • Llet de soja
 • Tofu
 • Alguns tipus de peix, com sardines, i també musclos o escopinyes
 • Aliments rics en vitamina D, com ous, fetge, salmó i tonyina. Cal recordar que la vitamina D s’obté bàsicament a partir d’una exposició prudent als raigs solars.

 

Semàfor alimentari- Associació d’Intolerants a la Lactosa Espanya (ADILAC)

Medicaments i farmàcia

Canal Salut

FAROS

Hospital de nens de Barcelona

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Salut digestiva i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.