Coneixes els bancs de llet materna?

Ara fa 5 anys, el juny de 2011, el Banc de Sang i Teixits va posar en funcionament el Banc de Llet Materna.

Els companys de l’ASSIR Barcelona de l’ICS van publicar fa poc una entrada explicant com funciona i quines necessitats cobreix el Banc de Llet Materna de Catalunya. A continuació us la reproduïm.

BancLlet

Quan parlem de lactància materna podem afirmar que és l’aliment d’elecció per a tots els nadons. D’això, no en tenim cap dubte. Incomparable amb altres tipus de llet, la llet materna, gràcies a que és una substància bioactiva única, s’adapta a les necessitats nutricionals del nostre nadó durant els seus primers sis mesos de vida i és essencial pel desenvolupament del seu sistema immunitari immadur.

Però… què passa quan això no és possible?

Una malaltia en la mare, prematuritat (néixer abans de les 37 setmanes de gestació) o d’altres causes, poden, de vegades, dificultar o anular la millor opció per aquests nadons ja que quan la llet de la seva pròpia mare no està disponible han de recórrer, habitualment, a llets de fórmula, fent-los encara més vulnerables. Així doncs, tenim la millor opció per a ells: utilitzar llet humana de mare donant a partir dels Bancs de Llet materna.

El passat 19 de maig es va celebrar el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna i al mateix temps, el 22 de maig El Banc de Llet Materna de Catalunya va celebrar el seu cinquè aniversari amb una festa amb donants i receptors.

Coneixes els Bancs de llet materna? Saps què són? Saps què fan?

Els Bancs de Llet Materna són entitats sanitàries no lucratives que fomenten i promouen una lactància materna possible per a tots els nadons malalts i/o prematurs hospitalitzats que així ho prescriguin els seus pediatres. Tanmateix són els responsables de la promoció i el suport a la lactància materna així com de la recol·lecció, processament, control de qualitat i dispensació de la llet donada.

Actualment existeixen Bancs de Llet Materna per tot el món. Se’n comptabilitzen uns 500 en més de 37 països, essent el govern del Brasil el líder mundial ja que proporcionen llet materna de donants segures i ajuden a disminuir la morbimortalitat i mortalitat de nounats malalts i/o prematurs.

A Espanya comptem amb vuit Bancs de Llet Materna integrats en els hospitals o en els bans de sang i teixits i la tendència està a l’alça.

El Banc de Llet materna de Catalunya té tres eixos d’actuació:

  1. BancLlet2Ajudar el desenvolupament dels nounats de baix pes (entre 800 i 1.500 grams) amb risc de patologia digestiva o intestinal, dèficit immunitari o una salut precària.
  2. Disminuir les infeccions generalitzades greus i combatre les necrosis intestinals, la causa principal de defunció entre els nounats.
  3. Després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal.

Vols ser donant de llet materna?

És molt fàcil i l’equip del Banc de Llet Materna us ho facilita tot!
Només has de contactar amb el bancsang.net/bancdellet, aquí trobaràs tots els petits passos que cal fer.

El primer serà comprovar el teu bon estat de salut fent-te, amb el teu consentiment, una petita entrevista mèdica i una extracció de sang. Si tot és correcte, t’explicaran com fer l’extracció de llet i com conservar-la de manera correcte fins al lliurament. Tot seguit, el Banc de Llet Materna et facilitarà una bossa mooolt maca amb: informació, pots estèrils, etiquetes i un tirallet manual. Finalment ja podràs començar amb aquesta experiència tant i tant gratificant i a mesura que vagis tenint els pots plens contactar amb ells mateixos perquè et vinguin a recollir la llet materna al domicili. Un plaer!

Mares!! Així com dia rere dia alimentem al nostre nadó també podem ajudar de manera altruista a d’altres nadons i mares que ho necessitin durant una de les etapes més importants de la seva vida. Aprofitem-nos doncs del nostre súper poder i donem germans de llet al nostre nadó!

Per a qualsevol dubte o si vols més informació, contacta amb el:

  • Banc de Llet Materna del Banc de Sang i Teixits
    Edifici Dr. Frederic Duran i Jordà Passeig Taulat, 106 – 116 08005 Barcelona
    T 93 557 35 00 – bancdellet@bst.cat
    facebook.com/bancdellet
Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Embaràs, Ginecologia, Infants, Pediatria, Salut sexual i reproductiva i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.