Dietes miracle

En èpoques de bon temps és quan més sentim a parlar de dietes. La majoria d’elles no sabem si són adequades o no. Algunes ens prometen pèrdues ràpides de pes, com són les “dietes miracle”. La infermera del Consultori municipal de Sant Boi de Lluçanès, Esther Vila, ens fa un repàs d’aquest tipus de dietes i ens adverteix dels principals perills que comporten.

Fotografia de Gadini a Pixabay (CC0 Public Domain)

Amb l’arribada del bon temps comencem a fer canvi de roba dels nostres armaris i ens posem roba que ens deixa més al descobert els quilos que haguem pogut acumular durant l’hivern. Per tal de poder lluir una bona silueta aquest estiu moltes vegades fem ús de dietes que ens prometen resultats ràpids. Són les anomenades “dietes miracle”.

 El principal risc de les “dietes miracle” rau en les estratègies que proposen per a perdre pes, ja que moltes es basen en una reducció important de les calories ingerides o bé en la ingesta d’aliments en quantitats inadequades. Cal tenir present que una bona alimentació és aquella que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita. Perdre líquids fa aprimar, però és perillós perquè pot causar la deshidratació i no és el mateix que perdre greix. Aquests règims màgics, en definitiva, enganyen en tots els sentits: són inadequats per aconseguir pèrdues de pes sostingudes, poden fer desequilibrar l’organisme i no ensenyen a adquirir hàbits alimentaris correctes. A més, afavoreixen una recuperació molt ràpida del pes perdut (efecte “rebot” o “io-io”).

Es poden classificar en 4 tipus:

  • Dietes riques en proteïnes (dieta de l’astronauta, dieta Mayo, dieta Dukan, dieta de Scardale)
  • Dietes riques en hidrats de carboni (dieta del plan F i dieta Prittikin)
  • Dietes riques en grassa (dieta Atkins)
  • Dietes dissociades (dieta Hollywood i dieta de Montignac,…).

 Quan hem de desconfiar d’una dieta:

  • No especifica amb claredat la quantitat, el nombre de racions i la freqüència de consum dels distints aliments que inclou la dieta.
  • No especifica si la quantitat d’aliment indicada es refereix a l’aliment cru o cuinat, de manera que la persona interpreta la lectura segons la seva conveniència o el seu coneixement i enteniment.
  • No indica el nombre de preses al dia.
  • Prohibeix la ingesta d’un grup de nutrients.
  • Promet pèrdues de pes elevades en poc de temps.
  • Produeix debilitat, desànim o una sensació de fam voraç.

Controlar el pes és qüestió de constància i esforç. No hi ha mètodes fàcils, ni remeis, ni dietes o medicaments màgics, però sí que hi ha alguns hàbits que hi poden ajudar. Per a perdre pes de forma sana, es recomana augmentar l’activitat física, s’aconsella no perdre més d’un quilo i mig a la setmana, especialment a les persones sedentàries, i no iniciar cap dieta que contingui menys de 1.200 quilocalories sense control mèdic. També es recomana seguir una alimentació variada, i en un horari regular. És important fer un bon esmorzar i no eliminar cap dels àpats, així com consumir aliments bàsics, com les verdures, les fruites, els cereals, els llegums i el peix.

Així doncs, per perdre els quilets acumulats durant l’hivern el millor és fer una dieta equilibrada, exercici físic i ingesta d’aigua adequada.

Aquesta entrada s'ha publicat en Alimentació saludable, Dietes, Exercici, Obesitat, Prevenció i consells de salut, Teràpies alternatives i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.