L’alimentació en persones grans

Cada etapa de la vida té unes necessitats nutricionals diferents. Així, de la mateixa manera que en els nens el tipus d’alimentació va canviant a cada fase de la infantesa, o que a la pubertat les necessitats calòriques s’incrementen, també a mesura que ens fem grans hem d’introduir canvis en la nostra alimentació. Avui la infermera del Consultori de Montesquiu, Rosa Cirera, ens presenta algunes de les pautes bàsiques d’una bona dieta per als més grans de la família.

Una bona alimentació ens ajuda a evitar problemes futurs. Hem de saber combinar els aliments per fer els àpats equilibrats. I és molt important la socialització dels àpats (menjar assegut a taula, fer una bona masticació dels aliments, amb tranquil•litat, no menjar de pressa i amb companyia, si pot ser). S’ha de fer una activitat física moderada. No fumar i evitar ser fumadors passius.

És molt important la ingesta de líquids. Amb l’edat hi ha una disminució de la sensació de set i ens podríem deshidratar més fàcilment. Cal beure uns 8 gots de líquids al dia: aigua, infusions, caldos, llet, begudes vegetals (llet de soja), …

Hem d’anar en compte amb la sal, podem utilitzar pols d’all o preparats de sal amb herbes i així en fem servir menys.
S’ha de beure llet perquè ens doni calç, si no la tolerem podem menjar iogurts o formatges baixos en greix com mató o quallada.
Recordar que molta cafeïna -més de dues tasses al dia- o fumar, fa que disminueixi l’absorció de calç.

Cal tenir precaució al preparar els aliments: mirar les etiquetes i les dates de caducitat i netejar molt bé els aliments abans de preparar-los. Un cop preparats no poden estar més de dues hores fora de la nevera o del congelador.

256px-Good_Food_Display_-_NCI_Visuals_OnlineHem de fer una dieta equilibrada:

• cada dia s’ha de menjar cereals, fruita, verdura i oli d’oliva.
• Durant la setmana hem de menjar més peix que carn.
• D’ous en podem menjar de 2 a 3 a la setmana (tenen vitamina D).
• Llegums dos cops per setmana.
• Cuinar pocs greixos, fregits no més d’un o dos cops per setmana, evitar productes rics amb colesterol.
• Sempre verdures i hortalisses.
• Assegurar el contingut de calci (llet, iogurts, formatge).
• Assegurar aport vitamínic amb aliments crus (amanida, verdura, fruita).
• Cal menjar fibra per tenir un bon trànsit intestinal.
• Ingesta de líquids (8 gots al dia).

L’esmorzar ha de portar un mínim de tres grups d’aliments:

1. Llet o iogurt o formatge o begudes vegetals.
2. Cereals o pa o torrades.
3. Fruita fresca o suc o batut.

Ens ho podem menjar amb un sol àpat o repartit en dos, un a primera hora del matí i l’altre a mig matí.

I pel que fa al berenar o ressopó, ha de ser menys calòric: làctic, cereals, fruita o fruits secs.

Us deixem alguns exemples de com repartir aquests aliments a la vostra dieta setmanal.

Aquesta entrada s'ha publicat en Dietes, Gent gran i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.