Catalunya implantarà la vacuna contra la tos ferina en dones embarassades

El 23 d’octubre de 2013 el Consell Assessor de vacunacions de Catalunya, desprès de revisar l’evidència, les recomanacions internacionals, la situació epidemiològica a Catalunya  i els6. Dona embarassada resultats d’un programa pilot desenvolupat a  l’Hospital Clínic que va mostrar una molt bona transferència materna d’anticossos, va proposar la vacunació a les embarassades enfront la tos ferina (vacuna dTpa) a partir de la 27a setmana de gestació (preferiblement entre les setmanes 27 i 36)  en cada embaràs, així com mantenir la recomanació de vacunació  al personal sanitari en contacte amb infants i embarassades.

Amb aquesta estratègia s’aconsegueix que els nounats presentin una protecció òptima enfront la malaltia durant les primeres setmanes  de vida gràcies al pas transplacentari dels anticossos. Hi ha d’altres estratègies que es poden fer complementàriament per disminuir la incidència de tos ferina en nadons, però s’ha triat aquesta, que és la que es finança públicament,  perquè és la que ha mostrat una major efectivitat, factibilitat, seguretat i acceptabilitat.

Per portar a terme aquesta recomanació, totes les dones embarassades que es vulguin vacunar s’hauran de dirigir al seu professional sanitari de referència, als Centres d’Atenció Primària (CAP) o d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), per a ser vacunades.

Font: Premsa.gencat.cat

Informació complementària al Blog del CAP Valls Urbà.

Aquesta entrada s'ha publicat en Embaràs, Ginecologia, Prevenció i consells de salut, Vacunes i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.